Gazdaság

Kemény megszorítások jöhetnek

A rendkívül gyenge magyar GDP-adat után a szakemberek szerint kénytelen lesz újabb megszorításokat alkalmazni a kormány.

Úgy tűnik, hogy Matolcsy György korábbi terve, hogy idén és jövőre 3 százalék körüli ütemben bővülhet a gazdaság, elérhetetlennek tűnik. Könnyen lehet, hogy a Széll Kálmán-terv jövő évre tervezett, 550 milliárd forintos kiigazítása mellé újabb pár száz milliárdos csomagot kapunk.

Az ING Bank vezető elemzője a HVG-nek adott interjújában elmondta: a következő időszakban elképzelhető, hogy a kormány megemeli az adókat, például az alkohol és a dohányáruk jövedéki adóját, de az is lehetséges, hogy bevezet egy új személyijövedelemadó-kulcsot a magasabb jövedelmekre. Németh Dávid szerint az is elképzelhető, hogy a közmunkaprogram mégsem lesz annyira tömeges, mint a kormány tervezte, mert nem tud rá annyi pénzt szánni, de még a Széll Kálmán-tervben megkezdett kiadáscsökkentést is magasabb fokozatra állíthatja.

A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint az idei költségvetéshez képest durván 600 milliárdos luk tátong a 2012-es büdzsén. Ennek egyik következménye az lehet, hogy nehezebb lesz a költségvetési hiánycél elérése, bár ebben az évben a nyugdíjpénzek államosítása miatt ezzel még nem lesz probléma. – írja az Index.

A Napi Gazdaság elemzői úgy látják, hogy a jövőbeni kilátásokat illetően egyáltalán nem optimisták a szakértők. A gazdasági növekedés meredek mérséklődése várható, miközben a szárnyaló svájci frank a fogyasztást foghatja vissza a nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése ellenére is – mondta a lapnak a Takarékbank elemzője

Ajánlott videó

Olvasói sztorik