Gazdaság

Felülvizsgálja gazdasági terveit a kormány

Szakértők szerint a friss adatok fényében elérhetetlen a kormány által várt 3 százalék körüli éves növekedési ütem.

Kapcsolódó cikkek

A kormány felülvizsgálja makrogazdasági előrejelzését szeptemberben, a második negyedévi részletes GDP-adatok megjelenése után – mondta Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára kedden a Reuters hírügynökségnek.

Az új makrogazdasági előrejelzés a 2012-es költségvetési tervezet része lesz, és tartalmazhat változásokat a korábbi prognózishoz képest – mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy az adóbevételek alakulására vonatkozó előrejelzést is az újratervezett makropályához kell majd igazítani.

A GDP növekedése elmaradt a várakozásoktól a második negyedévben. A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt előzetes adatai szerint a GDP stagnált az első negyedévhez képest és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint a friss adatok fényében elérhetetlen a kormány által várt 3 százalék körüli éves növekedési ütem. Az elemzők a saját prognózisaikat is érdemben csökkentik, a jövő évi kilátások romlása miatt pedig nem zárják ki, hogy további intézkedésekre lesz szükség a hiánycél teljesítéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik