Gazdaság

Megállt Magyarország leszakadása az EU átlagtól

Az utóbbi négy negyedévben Magyarország az EU átlagához megközelítő mértékű GDP-növekedési rátát tudott felmutatni.

Az utóbbi negyedévek GDP-növekedési rátái alapján megállt Magyarország leszakadása Európától – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Eurostat adataira alapozva.

A tárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismerteti: az utóbbi négy negyedévben Magyarország az EU átlagához megközelítő mértékű GDP-növekedési rátát tudott felmutatni, így immár nem távolodik a huszonhetek fejlettségi szintjétől.

“2010 közepétől újra azt láthatjuk, hogy növekedési rátánk rendre az európai gazdaságok átlaga körül szóródik, tehát az EU-27 bővülésének átlagához konvergálunk” – olvasható a közleményben.

Az Eurostat adatai szerint a magyar GDP növekedési üteme 2008 negyedik negyedévétől egyre nagyobb mértékben maradt alatta az EU-országok növekedésének. A mélypont 2009 harmadik negyedévében volt, amikor a növekedési ütemek közötti különbség 3,4 százalékpontot ért el.

Még 2010 második negyedévében is 1,3 százalékpontos különbség volt az EU27 és Magyarország GDP-növekedése között, 2010 harmadik negyedévétől kezdve azonban alig van eltérés, a különbség az utolsó négy negyedévben 0,4, 0,1, 01, illetve 0,2 százalékpont volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik