Gazdaság

Kártérítés járhat a devizahiteleseknek?

Róna Péter közgazdász szerint kiszámíthatatlanságuk miatt hibás terméknek minősülnek a devizahitel-szerződések.

Nyilvánvaló, hogy a magyar hiteltermékek drámaian eltérnek az Európai Unióban forgalmazható hiteltermékektől – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Róna Péter. A közgazdász szerint aggályos, hogy Magyarországon a hitelek kamatait a bankok egyoldalúan számolják ki, így az adós nem tudja, hogy pontosan mennyivel tartozik a hitelintézetnek. A szakember ennek alapján azt állítja, a svájci frank alapú hitelek hibás konstrukciónak minősülnek, ezért a hitelfelvevőknek kártérítés is járhat.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke viszont a műsorban arra hívta fel a figyelmet, hogy más dolog a jogi és az erkölcsi felelősség kérdése. Szerinte amíg nincs kimondva központilag, hogy a devizahitelek hibás termékek, addig a bankokat csak egyedi esetekben lehet perelni. A jogász szerint egyébként az ügyben felmerülhet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének felelőssége is.

Abban viszont mindkét szakember egyetért, hogy szükség lenne egy olyan felmérésre, melyből kiderülne például az, hogy a bankok hogyan finanszírozták a hiteleiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik