Belföld

A bankok fizethetik a szerződésmódosítók közjegyzői díját

A kormány így venné le ezt a terhet a devizahitelesek válláról. A rendelet már csak aláírásra vár.

A Magyar Nemzet a szerdai kormányülés egyik meg nem nevezett résztvevőjére hivatkozva azt írta: a miniszterelnök a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM) olyan rendelet kidolgozására kérte fel, amely csökkenti az ügyfelek terheit.

A Magyar Nemzet szerint a KIM-nek olyan előterjesztést kell letennie az asztalra, amelynek értelmében a bankokat terhelné az árfolyamrögzítés miatti szerződésmódosítás közjegyzői díja, amit az általános szabályok szerint állapítanak majd meg. Úgy tudják, a rendelet már el is készült, csak Navracsics Tibor aláírására vár.

Kovács Zoltán ezt megerősítve az MTI-nek hangsúlyozta, eleve az volt a kormányzati szándék, hogy lehetőleg semmilyen újabb terhet ne tegyenek a bajba jutott devizahitelesek vállára.

Mint kifejtette, a miniszteri rendelet előírása szerint a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és devizakölcsönszerződés-módosítás, valamint az azok alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásáért járó munkadíj és költségtérítés megfizetésére a hitelező bank köteles.

Korábban a Magyar Országos Közjegyzői Kamara az árfolyamrögzítést kérő hitelesek szerződésmódosítása esetében 10-20 ezer forintos díjra tett javaslatot a nemzetgazdasági tárcának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik