Gazdaság

Ismét kilőtt a svájci frank

A várakozással ellentétben nem tettek említést a svájci jegybankárok az árfolyam rögzítéséről, így a frank ismét szárnyra kapott.

A svájci nemzeti bank (SNB) szerdán közölte, hogy további lépéseket tesz a frank rendkívüli erősödésének feltartóztatása céljából, ugyanakkor a várakozásokkal szemben nem tett említést arról, hogy az euróhoz rögzítik a frank árfolyamát, így a svájci deviza ismét erősödni kezdett.

A széles körben várt bejelentés elmaradásának hatására az árfolyamok 9 óra körül alig néhány perc alatt jelentősen változtak, a euró/frank keresztárfolyam az 1,15 körüli szintről 1,12-ig süllyedt.

A forint is gyengült a frankkal szemben, a reggeli 234 forint körül szintről 242 forint fölé szökött a frank jegyzése.

Az SNB közleményéből a Napi Gazdaság bővebben is idéz. Eszerint a frank erősödése ellen meghozott eddigi intézkedések hatással voltak az árfolyamra, ám a nemzeti deviza továbbra is masszívan felülértékelt. A jegybank ezért úgy határozott, hogy újra jelentősen megnöveli a pénzpiaci likviditást: 120 milliárd frankról 200 milliárdra emeli a bankok rendelkezésére álló látra szóló betétek állományát – amit egyébként egy hete emeltek 80-ról 120 milliárdra -, és az ügy érdekében folytatja a kinnlévő SNB-kötvények visszavásárlását és devizapiaci swapműveleteket végez.

Az SNB az egy héttel korábbi bejelentéshez hasonlóan megerősítette, hogy amennyiben szükséges, további intézkedéseket tesz a frank erősödése ellen.

Elemzők szerint a piac jóval határozottabb, radikális lépésekre számított, de csalódott, a következmény pedig az lehet, hogy még inkább kidomborodik a frank befektetési menedék jellege. A szerdai SNB-közlemény “csak arra jó, hogy még több pénz áramoljon a frankba spekulatív céllal” – mondta a Reutersnek Lena Komileva, a Brown Brothers Harriman elemzője.

A svájci kormány is intézkedéseket tervez, az erős árfolyamtól sújtott kis- és közepes vállalakozások, valamint a szállodaüzemeltetők terheit kívánja csökkenteni. A Tagesanzeiger című lap értesülései szerint a szerdai kormányülésen egy 1,5 milliárd frank nagyságú programról dönthetnek. Ebből 1,3 milliárd értékben csökkentik a vállalatok társadalombiztosítási járulékát, 100-100 millió frankot pedig célzottan az idegenforgalomi szektor, illetve a kutatás-fejlesztés támogatására fordítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik