Gazdaság

Gyűlnek a felhők a gazdaság fölött

A vártnál rosszabbak a növekedési adatok. A magyar növekedési adatokat az autóipari beruházások szépíthetik, a recesszióhoz illő lakossági közérzeten azonban aligha javíthatnak. A recesszió azonban még mindig jobb az összeomlásnál, s ez utóbbinak az elkerülése sem biztos.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva stagnált a hazai bruttó hazai termék – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált, az idei második negyedév GDP-jéről szóló becslésében. Az adat arra világít rá, mennyire veszélyes, ha egy ország meghatározóan a külső kereslettől függ – mondta az fn.hu kérdésére Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője. Ha a tavalyi negyedévhez viszonyítunk, azért kevésbé sokkoló a kép: 1,5 százalékos a növekedés.

Az adat rosszabb a vártnál, de a külső, frissen publikált növekedési adatokat is figyelembe véve, nem jelent nagy meglepetést – mondta Keszeg Ádám. A külső adatok ugyanis komoly lassulásra utalnak, Németországban a második negyedévi GDP 0,1 százalékkal haladta meg az első negyedévit, az euróövezetben 0,2 százalékkal.

A bank elemzői szerint nőtt a recesszió veszélye Magyarországon, de egyelőre optimisták, s jövőre 1,5 százalékos növekedést várnak. Ebben a várakozásban természetesen szerepelnek a Mercedes, illetve az Audi beruházásai nyomán összerakandó autók is.

Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője ennél optimistább, 2,4 százalékos növekedést vár jövőre, ám hangsúlyozta, hogy önmagában a Mercedes által hazánkban gyártott autók ebből 0,6 százalékpontot jelentenek. Az autóipari beruházások ugyan húzzák a statisztikát, de ez a GDP-többlet kevés többletfoglalkoztatást, illetve adóbevételt hoz létre – tette hozzá az elemző.

Ennek hatását tehát kevéssé fogjuk a bőrünkön, illetve a zsebünkön érezni, leszámítva azt a néhány ezer embert, aki az autógyárakban, illetve azok kevés számú hazai beszállítójánál munkát kap.

Nem biztos egyébként, hogy az a kérdés, hogy recesszió lesz-e, hanem inkább az, hogy recesszió lesz vagy összeomlás. Például Kenneth Rogoff harvardi közgazdászprofesszor szerint inkább az utóbbiról beszélhetünk.

Hogy recesszió jön vagy válság, az nagyon nem mindegy. S hogy mi a különbség a recesszió és a válság között, azt már Truman elnök egészen jól elmagyarázta: a recesszió az, ha a szomszédod elveszti a munkáját. A gazdasági válság pedig az, ha te is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik