Az idén várhatóan a tavalyinál 30 százalékkal több, 50 ezer tonna körül lehet a kajszibaracktermés Magyarországon, míg Európában 18-20 százalékkal csökken, így jó exportpiaca van a magyar terméknek – nyilatkozta a Napi Gazdaság hétfői számában Szabó József.
A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csonthéjas bizottságának elnöke a lapnak elmondta, hogy évek óta 4700-5300 hektár között van a kajszi termőterülete és az ültetvények technológiai színvonala jelentősen javult.
A magyar termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát értékesítik a friss piacon. A hagyományos magyar fajtákat elsősorban élelmiszeripari felhasználásra keresik külföldön, és kilójáért 1-3 eurót is megadnak a korábbi egy euró alatti árral szemben.
Magyarországon a konzervipari és légyártási célú kereslet a kajszibarack iránt drasztikusan csökkent az utóbbi időben. Az elmúlt években a gyümölcsléfogyasztás 30-40 százalékkal csökkent, és a termékdíj bevezetése további csökkenést okoz. Ezt ellensúlyozza a pálinkagyártók kereslete az étkezési minőségű gyümölcs iránt.