Belföld

Augusztusban megkaphatják a kártérítést a magyar gazdák

A németországi járvány miatti kártérítés mértéke a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak 50 százaléka lesz.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) elkészült az a rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a gazdák már augusztusban hozzájussanak a kártérítéshez a németországi hasmenésjárvány miatt kiesett bevételeikért – közölte a VM szerdán az MTI-vel.

Az európai uniós tagországok szakértőiből álló egyik mezőgazdasági bizottság kedden 210 millió eurós gyorssegélyt hagyott jóvá a zöldségtermelők kárának kompenzálására.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal azonnal megkezdi a kifizetések előkészítését a tárca közleménye szerint. A kártérítés mértéke a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak 50 százaléka lesz, mert most alacsonyabbak az árak. A TÉSZ-ek (Termelői és Értékesítési Szervezetek) tagjai, az Operatív Programjuk figyelembe vételével, akár 70 százalékos kárenyhítést is elérhetnek.

A támogatásból a május 26.-június 30. közötti időszakra vonatkozó kárenyhítési igényeket fogják kielégíteni. A kártalanítást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon és a salátán kívül a cukkinire és a paprikára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik