Belföld

Vasszigor a génkezelt vetőmag-forgalmazókkal szemben

A kormány kezdeményezi a büntető törvénykönyv módosítását a génszennyezett vetőmagokat forgalmazók büntethetősége érdekében.

A Magyar Közlönyben megjelent vidékfejlesztési miniszteri rendelet szerint minden, az Európai Unióból származó kukorica, rizs, szója, repce és len vetőmagtételnek rendelkeznie kell az Európai Unió tagországában akkreditált laboratórium által kiállított, GMO-mentességet igazoló laboratóriumi mérési jegyzőkönyvvel, ennek hiányában a vetőmag nem hozható forgalomba.

Géntechnológiával módosított (GMO) vetőmagot vagy szaporítóanyagot a Magyar Köztársaság területén tilos forgalomba hozni, vagy köztermesztésbe bocsátani. A Magyar Biokultúra Szövetség arra kéri a kormányt, a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy a lehető legnagyobb szigorral járjon el azokkal a személyekkel, vállalkozásokkal szemben, akik/amelyek ezt megszegik.

A Vetőmag Szövetség szakmai konzultációt javasol a jogalkotó, a hatóság és a cégek képviselőinek részvételével a vetőmag GMO-mentességéhez kapcsolódó jogalkotási, jogalkalmazási és gyakorlati problémák áttekintésére. A szakmaközi szervezet ugyanakkor leszögezi: a vetőmagszakma ismeri és tudomásul veszi az agrárkormányzat azon törekvését, amely hosszú távon fenn kívánja tartani Magyarország GMO-mentes státuszát.

A közlemény szerint a cégek ezért szigorú minőségbiztosítási rendszerekkel dolgoznak, és kiemelten odafigyelnek arra, hogy GMO-tartalmú vetőmagtétel ne kerüljön Magyarországra, még véletlenszerűen sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik