Gazdaság

Feljelentéseket tesz az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. a bank, illetve a vagyonkezelt intézmények átvilágítása után számos esetben polgári jogi, illetve büntetőjogi eljárást kezdeményezett, mert különféle bűncselekmények gyanúja merült fel, amelyeknek skálája a csalástól és a sikkasztástól a hűtlen kezelésig terjed - jelentette be a bank elnök-vezérigazgatója kedden.

Az MFB tavaly több mint 40 társaságban szerzett tulajdonosi jogosultságokat – mondta Baranyay László a bank budapesti sajtótájékoztatóján. Az átvilágítást a bank, illetve a társaságok által megbízott szakértők végezték. A jelentéseket az MFB által kinevezett felügyelő bizottságok megtárgyalták, intézkedési terveket dolgoztak ki, súlyos esetekben büntetőjogászt vontak be az ügybe.

Összesen hét cégnél, 21 ügyben született feljelentés, további öt cégnél, 12 ügyben pedig jelenleg is tart még a vizsgálat. Vannak nyomozati, illetve ügyészségi szakban, valamint már bíróság előtt lévő ügyek is. Baranyay szerint nem biztos, hogy ez lesz a végső szám. Az MFB ezenkívül néhány hitelügyletnél kormányzati vizsgálatot javasolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik