Gazdaság

Fellegi: Kína forint- és devizaadósságot is vásárolhat

A fejlesztési miniszter szerint a két kormány most tárgyalóasztalhoz ül a pontos menetrend és más technikai részletek kidolgozására.

Kína elköteleződése magyar szuverén adósság vásárlására forint- és devizakötvényekre egyaránt kiterjedhet, és ezek a vásárlások piaci feltételek mellett jönnek létre – jelentette ki a Reuters hírügynökségek nyilatkozva Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

Mint elmondta: azt követően, hogy a múlt héten politikai döntés született a kínai részvételről a magyar adósságfinanszírozásban, a két kormány most tárgyalóasztalhoz fog ülni a pontos menetrend és más technikai részletek kidolgozására.

Fellegi Tamás hangsúlyozta, hogy a kormánykötvények vásárlásánál minden kapu nyitva. Amire mindét félnek figyelnie kell az az, hogy Magyarország a piacról finanszírozza adósságait, ezért a kínai részvétel is piaci feltételek alapján, piaci eszközökkel kell, hogy történjen.

A miniszter szerint a kínai részvétel Magyarországnak középtávon nagyobb biztonságot ad az adósságfinanszírozásban, ugyanakkor nem kívánta pontosítani a szóba jöhető összegeket.

A pénzügyi együttműködés mellett Magyarország törekszik arra is, hogy a Nyugat-Európába exportáló kínai cégek logisztikai bázisa legyen.

Fellegi Tamás a Reutersnek azt is elmondta, hogy tárgyalások folynak kínai befektetőkkel egy, a Liszt Ferenc repülőteret a budapesti városközponttal összekötő vasútvonal kiépítéséről, valamint kínai cégek részvételéről magyarországi vasútállomások korszerűsítésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik