Gazdaság

Felminősítette Magyarországot a Fitch

A magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolták a döntést.

A magyar kormány már korábban világossá tette, hogy meggyőződése szerint a rövid távú leminősítéseket hosszú távú felminősítések követhetik – így kommentálta a miniszterelnök szóvivője, hogy negatívról stabilra javította a magyar besorolást a Fitch.

Szijjártó Péter hétfőn újságírók előtt kiemelte: remélik, hogy ez az első ilyen lépés, és azt több is követi majd.

Mint mondta, amikor korábban a magyar kormány az addigiaktól eltérő gazdaságpolitikát kezdett folytatni, és a homloktérbe a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést állította, világos volt, hogy számos nemzetközi pénzügyi kör érdekeit sérti, valamint az is, hogy ez rövid távon leminősítésekkel járhat. “Azonban már akkor világossá tettük, hogy meggyőződésünk szerint a rövid távú leminősítéseket hosszú távú felminősítések követhetik” – tette hozzá a szóvivő.

A Fitch Ratings hétfőn – a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva – stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról. A hírre a forint is erősödni kezdett.

A hétfői kilátásjavítás után Ed Parker, a Fitch Ratings felzárkózó piaci szuverén besorolásokért felelős vezérigazgatója Londonban az MTI-nek azonban azt mondta: a fő különbség a korábbi és a mostani helyzet között az, hogy az azóta ismertetett lépések nyomán az átfogó költségvetési összkép “most már sokkal világosabb”, a magyar kormány számos olyan költségvetéspolitikai intézkedést jelentett be, amelyek alátámasztják az államháztartási célokat. Ez megteremti egy olyan konszolidáció lehetőségét, amely nagyrészt ellentételezi a tavalyi folyamatokat – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik