Gazdaság

Fitch: bankrendszerünk sérülékenyebb, mint a cseh és a lengyel

A cseh bankszektor rendelkezik a legjobb kockázati profillal.

Stabil a cseh, a lengyel és a magyar bankok többségének hitelminősítése, de a Fitch legfrissebb jelentése szerint a magyar bankrendszer sérülékenyebb, mint a cseh és a lengyel. A magyar bankrendszer portfólióminősége jobban romlott a válság idején, mint a csehé és a lengyelé, részben a devizahitelek jóval magasabb aránya miatt – idézi a jelentést a Reuters.

Idén a Fitch további nyomást vár az eszközportfólió minőségében, a megemelkedett céltartalékok és a banki különadó hátráltatni fogja a magyar bankoknál a belső tőkeképződést. Az anyabanki finanszírozástól való függőség is jelentős Magyarországon, ahol a kockázatok a szuverén mellett az anyabanki kockázatokból is fakadnak.

A három említett piac közül a cseh bankszektor rendelkezik a legjobb kockázati profillal. Itt a hitelminőség romlásának üteme hasonló volt a lengyeléhez, de a javulás a cseheknél előbb következhet be. A devizafinanszírozás és a külső finanszírozási igénye a cseh bankszektornak alacsony, tőkehelyzete pedig erős. A lengyel bankrendszer ennél sérülékenyebb a külső sokkokra nézve, leginkább a devizahitelezés magasabb aránya miatt.

AJÁNLOTT LINK:

A magyar bankszektor a leggyengébb a három közül (Portfolio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik