Gazdaság

A nyugdíjvita az oka a leminősítésnek?

"Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform "visszafordítását" a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a hitelminősítő bejelentette Magyarország leminősítését.

A Fitch csütörtöki londoni bejelentése szerint a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósság besorolása egy fokozattal a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, “BBB mínusz” szintre romlik az eddigi “BBB”-ről. A hosszú lejárati idejű állami forintadósság osztályzatát szintén egy fokozattal, “BBB plusz”-ról “BBB”-re süllyesztette a cég.

Az indoklás fő pontjai között szerepel a Fitch azon véleménye, hogy a nyugdíjreform visszafordítása és a koherens középtávú költségvetési stratégia hiánya aláássa a közfinanszírozás hosszú távú fenntarthatóságába vetett bizalmat.

Ed Parker, a Fitch Ratings térségi szuverén besorolásokért felelős igazgatója a leminősítés után az MTI-nek Londonban kijelentette: a nyugdíjreform visszafordítása “önmagában is sajnálatos váltás” a magyar gazdaságpolitikában.

Parker szerint ugyanis Magyarország más EU-tagállamokkal összehasonlítva már jelentős előrehaladást ért el az idősödő társadalom problémájának kezelésében a tőkealapú nyugdíjpillér kiépítésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik