Magyarországon gyakorlatilag csak magyar termesztésű kígyóuborka kapható a piacokon – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke az MTI-nek pénteken Budapesten.
Német egészségügyi illetékesek szerint Spanyolországból importált uborka okozta a május közepén kitört, véres hasmenéssel járó, halálos áldozatokat is követelt járványt. A spanyol termelők kategorikusan visszautasítják ezt, a madridi hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak, csupán azt jelezték, hogy a német vádak kapcsán vizsgálatot indítottak.
Uborkából Magyarországon évente átlagosan mintegy 45-50 ezer tonna terem, amelynek fele konzervuborka, fele kígyóuborka. Az import mennyisége éves szinten eléri a mintegy 10 ezer tonnát, amelynek harmada származhat Spanyolországból, ám erre pontos adatok nincsenek – jegyezte meg Mártonffy Béla.
A FruitVeB elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar termelésű uborkánál nincs semmiféle fertőzésveszély. A termelési folyamatot ugyanis szigorúan ellenőrzik, az uborkát fedett helyen, fóliasátor alatt és üvegházban termesztik. A kártevők ellen biológiailag védekeznek a termelők, és így kizárt a Németországban tapasztalt fertőzéshez hasonló helyzet kialakulásának veszélye.
Mártonffy Béla úgy vélte: az importáruk ellenőrzését, minőségvizsgálatát fokozni kell a magyar piacon, amit a mostani német eset is indokolttá tesz. Emellett alaposan meg kell nézni azt is, hogy a nyomon követhetőség szabályát valóban betartják-e az unió minden tagállamában. Magyarországon ez a rendszer él – tette hozzá.
A FruitVeb elnöke a magyar vásárlóknak azt ajánlja, hogy a hazai termékeket keressék a boltokban és a piacokon, mivel ezek garantáltan biztonságosak, illetve azt, hogy a gyümölcsöket és a különböző zöldségféléket alaposan mossák meg, hogy eltávolítsanak minden külső szennyeződést.