Gazdaság

Nem kapnak állami pénzt az igrici uborkások

Az NGM szerint a munkanélkülieket segítő vállalkozás nem veszi figyelembe a jogszabályi kereteket.

Elutasította a Nemzetgazdasági Minisztérium a Borsod megyei Igrici Szövetkezet kérelmét, hogy vonják be foglalkoztatáspolitikai programokba, azaz kaphasson állami támogatást – írja a Népszabadság.

A tárca ezt azzal indokolta, hogy sem most, sem a jövőben nem támogat olyan vállalkozásokat, amelyek nem veszik figyelembe a jogszabályi kereteket és programjaikat önerő nélkül, kizárólag állami pénzből képzelik finanszírozni.

Az igrici szövetkezet a Polgár Alapítvány segítségével indult, két éve termeszt uborkát, eddig nem kapott állami pénzt, most ahhoz kellene számára tőke, hogy a programba bevonjon több közeli települést. A földet az önkormányzatok ajánlották fel a munkanélkülieket segítő programhoz. Az állami támogatás a működés elindításához, vetőmagvásárláshoz kellene, és ahhoz, hogy az embereket addig is fizetni tudják, amíg az uborka termőre fordul.

Az igrici szövetkezet az elmúlt két évben 40-60 falubelinek – zömmel romáknak – nyújtott megélhetést, idén csak tizenheten dolgoznak benne – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik