Gazdaság

Kartellgyanú 11 GPS-cég ellen

A GVH azt gyanítja, hogy a cégek feltehetően megsértették a versenykorlátozó megállapodásokra vonatkozó tilalmat.

A GVH hétfőn eljárást indított a Hungaro Flotta Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a NAV N GO Kft., a Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft., a EURONICS Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a VÖRÖSKŐ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a BRAVOTECH Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a FŐFOTÓ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Speed Hungary Kft., az Extreme Digital Zrt., a METRO Kereskedelmi Kft. és az Office Depot Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ellen. Első lépésként egyes vállalkozások székhelyén – előzetes értesítés nélküli – helyszíni szemlét tartottak a hivatal munkatársai.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy a Nav N Go Kft. és a Hungaro Flotta Kft. egyes navigációs szoftver termékekre határozott időre szóló kizárólagos forgalmazói megállapodást kötött egymással. Ebben a szoftverfejlesztő arra vállal kötelezettséget, hogy egyes navigációs szoftvereit adott időszakban csupán a Hungaro Flotta Kft. részére értékesíti tovább-eladás céljából. Piaci információk szerint hozzávetőlegesen egy évig egyes, a Nav N Go Kft. által fejlesztett navigációs szoftver típusokat kizárólag a Navon márkajelzésű termékekkel együtt lehetett megvásárolni.

A Hungaro Flotta Kft. termékeit a webáruházakban sem lehet olcsóbban megvásárolni, mint a kiskereskedelmi láncokban, szakkereskedésekben, valamint az érintett termékek fogyasztói árai egészen máshogy viselkednek, mint a konkurens termékeké. Ennek a hátterében valószínűsíthetően az áll, hogy a vállalkozások a tovább-eladási ár rögzítésében megállapodtak. E magatartás mögött elsősorban – vélelmezhetően – a Hungaro Flotta Kft., illetve kiemelt kiskereskedelmi partnerei – a többi 9 eljárás alá vont cég – állnak.

A GVH gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vontak feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a felsorolt vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás célja a tények tisztázása és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik