Gazdaság

Borúlátóak a kis- és középvállalkozások

Utoljára 2008. negyedik negyedévében volt ilyen pesszimista a hangulat.

Borúlátóbbak lettek a magyar vállalkozások az elmúlt évekhez képest a Policy Agenda és az Ipsos által számított kis- és középvállalkozások (kkv) indexe alapján. A kkv-szektor cégvezetőinek 31 százaléka nem vár változást a gazdaság általános helyzetében a következő félévben. A romlást és javulást várok aránya csaknem azonos, 35, illetve 34 százalék.

A vezetők saját vállalkozásuk helyzetét kedvezőbbnek ítélik meg. 37 százalékuk abban bízik, hogy a következő fél évben javulhat cégük helyzete. Negatív változásra, illetve a jelenlegi helyzet fennmaradására is egyharmaduk számít. Legpesszimistábbak a személyi és közösségi szolgáltatások területén működő vállalatok vezetői. E cégek bő egynegyede szerint általános gazdálkodási helyzetük jelentősen romlik a következő fél évben. Legnagyobb, 13 százalékos arányban a 10-19 főt foglalkoztató vállalkozások tartanak helyzetük jelentős romlástól.

A térségeket nézve az Észak-Alföldön az átlagosnál nagyobb, 47 százalékos arányban prognosztizálták azt a vezetők, hogy nem fog megváltozni vállalatuk általános gazdasági helyzete. A válaszadók mintegy háromtizede számolt be arról, hogy vállalata beszállítója valamelyik Magyarországra települt multinacionális vállalatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik