Gazdaság

Jönnek-mennek a cégek

Áprilisban több mint 3600 cég szűnt meg és 4000 körül volt az új vállalkozások száma.

Az átlagosnál több új felszámolási eljárást indítottak áprilisban Magyarországon, de a trend a februári nagy ugrást követően immár második hónapja csökkenést mutat – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Áprilisban 1403 új eljárást indítottak, ami pont százzal kevesebb, mint egy hónappal korábban volt, a tavaly áprilisi adatot azonban így is meghaladja 1,7 százalékkal. A cég szerint a javulás viszonylagos, ezt a növekedés tempója is alátámasztja, hiszen márciusban még 11 százalékos csökkenést regisztráltak az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Összességében az év első harmadában 5791 cég ellen indult eljárás, ez 174-gyel több, mint egy évvel korábban.

Az Opten szerint a válság még itt van, csak egyre kevesebben várják meg, hogy az adósságok alatt roppanjon össze a vállalkozásuk, ezért inkább a végelszámolások száma nőtt meg. Az eljárások korábban soha nem látott magas szintje áprilisban is fennmaradt, igaz, az egy évre visszatekintő növekedési ütem 77,9 százalékról 55,8 százalékra lassult. Áprilisban 2230 céget zártak be tulajdonosaik, ez minden idők harmadik legnagyobb adata. Az első négy hónapban összesen 8212 vállalkozás kényszerült tevékenysége befejezésére, ami 68 százalékos növekedés a tavalyi január-áprilishoz képest.

A felszámolási és a végelszámolási adatokhoz képest ellenkező irányú változás tapasztalható a cégalapítási kedvben, azaz mind márciushoz, mind tavaly áprilishoz képest kevesebb új vállalkozást jegyeztek be. Áprilisban 4095 új vállalkozást jegyeztek be, ami 6,6 százalékkal marad el a tavaly áprilisi adattól és 17,8 százalékkal az idei márciusitól, de így is bőven a sok éves átlag feletti aktivitás jele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik