Gazdaság

KSH: növekvő pályán a magyar gazdaság

A válság előtti szintet még nem sikerült elérni, mert akkor nagyot zuhant a GDP.

Tovább emelkedik a gazdaság teljesítménye: a bruttó hazai termék (GDP) a KSH legfrissebb összefoglaló adatai szerint 2010 végére 1,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel előtte. Ez azt jelenti, hogy Magyarország gazdasága növekedő pályára állt, de a válság előtti szintet nem sikerült elérni, mert akkor 6,3 százalékkal esett vissza a GDP.

Az év első hónapjában az ipari termelés volumene 13 százalékkal, a külkereskedelmi termékforgalomban a kivitel euróértéke 26 százalékkal, a behozatalé 30 százalékkal nőtt, az áruforgalmi mérleg 401 millió eurós aktívumot mutatott.

Az építőipari termelés 4,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A foglalkoztatottak száma 2010. november-2011. január átlagában 0,7 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, a munkanélküliek száma 4 százalékkal emelkedett, a munkanélküliségi ráta 11,2 százalék volt (erről bővebben itt olvashat).

A nettó átlagkeresetek az év első hónapjában nominálisan 3,3 százalékkal emelkedtek. A kiskereskedelmi forgalom volumene 0,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet. 2011. január-februárban a fogyasztói árak 4 százalékkal emelkedtek.

A 2009-es mélypont után a világgazdaság 2010-ben újra felszálló ágba került, a nemzetközi szervezetek becslései alapján a növekedés mértéke 4,6-5 közötti. A fejlődő és feltörekvő országok gazdasági összteljesítménye legalább kétszer nagyobb ütemben nőtt, mint a fejlett gazdaságoké. A világgazdaságot meghatározó nemzetgazdaságok közül az Egyesült Államok gazdasága 2,8 százalékkal növekedett. Japán bruttó hazai terméke – a 2009. évi 6,3 százalékos visszaesés után – 2010-ben 3,9 százalékkal bővült, aminek folytatódása a 2011. március 11-i földrengés és szökőár következtében bizonytalanná vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik