Gazdaság

Németországból vásárol használt trolikat Budapest

Az első járművek várhatóan novemberben állnak forgalomba, az utolsó darabok 2012 nyarára érkezhetnek meg.

Alacsony padlós, használt MAN trolibuszokat vásárol Budapest, a beszerzéssel a negyvenéves, szovjet ZIU-9-es trolik felújítását váltják ki. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfői tájékoztatása szerint 15 járművet vásároltak 143 millió forintból, a fedezetet a főváros által nyújtott beruházási támogatás adja.

A trolikat eddig a német Eberswalde lakosai használhatták. Mivel az eladó fokozatosan váltja ki új járművekkel a trolikat, Budapestre is több ütemben érkeznek majd. Az elsők várhatóan novemberben állhatnak forgalomba, az utolsó darabok 2012 nyarára érkezhetnek meg. A használt járműveket a szovjet gyártmányú ZIU-9-es trolik helyére folyamatosan állítják be. A hamarosan érkező MAN trolik mindegyike alacsony padlós, megkímélt műszaki állapotú és energiatakarékos hajtásrendszerű – közölte a BKK.

Hangsúlyozták, hogy a használt trolik ára alacsonyabb, mint egy öreg trolibusz felújításának forrásigénye, ez is indokolja, hogy a használt járművek vásárlásával a régiek felújítását helyettesítik. Forgalomba állításukig növelik a nyitható ablakfelületeket, megújítják a járművek utastájékoztatási rendszerét, és vizsgálják a klíma beépítésének lehetőségét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik