Gazdaság

Felrobbant a humánerőforrás bomba

A Kórházszövetség szerint a jelenlegi forrásokból nem működtethető az egészségügy.

A Magyar Kórházszövetség álláspontja szerint a rendelkezésre álló erőforrásokból nem működtethető a szakmai előírásoknak megfelelően az egészségügyi ellátórendszer – közölte Rácz Jenő, a szervezet elnöke csütörtökön Egerben.

“A humánerőforrás bomba nem ketyeg, hanem felrobbant”, az elvándorlás miatt ma már nincs olyan szakterület az egészségügyben, amely ne számítana hiányszakmának – fogalmazott Rácz Jenő a kórházszövetség XXIII. kongresszusa keretében tartott sajtótájékoztatón.

A szövetség a kialakult helyzet miatt elengedhetetlennek tartja, hogy az egészségügyi kormányzat a jelenleginél erőteljesebb politikai támogatásban részesüljön – tette hozzá.

Rácz Jenő szerint az ellátórendszerbe a múlt év végén bevont mintegy 30 milliárd forintnyi pluszforrás csak a túléléshez volt elegendő. Az intézmények lejárt határidejű tartozása az idén már meg fogja haladni a 30 milliárd forintot – vélekedett. Ilyen körülmények között a kórházszövetség egyetért az egészségügyi kormányzatnak a Semmelweis Tervben megfogalmazott törekvéseivel, vagyis az erőforrások hatékonyabb felhasználása érdekében az integrációval és a centralizálással.

Rácz Jenő a továbbiakban arról beszélt, hogy az egyre fokozódó orvos- és nővérhiány miatt – a tendencia folytatódása esetén – hónapokon belül ellátási zavarokkal kell számolni. “Ugyan a károkat már most sem lehet teljes egészében helyreállítani, ám a hosszú távú stratégia mellett ezen a területen azonnali intézkedésekre volna szükség” – szögezte le.

A helyzetet – véleménye szerint – nehezíti a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott, a gyógyszerkasszát érintő elvonás. Ugyanis, miközben az Új Széchenyi Terv az egészségipart, ezen belül pedig a gyógyszeripart húzóágazatként jelöli meg, az elvonás súlyos terhet jelent nem csupán a gyógyszeriparnak, hanem a vele szimbiózisban élő egészségügyi ellátórendszernek – magyarázta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik