Gazdaság

Íme az újabb részletek a Matolcsy-csomagból

A kormány kurtítja a munkanélküli ellátást, átvállalja a MÁV adósságát.

A kormány véglegesítette a Széll Kálmán-tervre épülő konvergenciaprogramot, amit pénteken már át is nyújt az Európai Bizottságnak. Jövőre 3,5 százalékos, majd 3-4 százalékos, illetve alternatív 4-6 százalékos gazdasági növekedéssel készül az új konvergenciaprogram.

Magyarország mindkét esetben tartja a strukturális deficitcsökkentő pályát – jelentette be Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint ebben az évben az államháztartási mérleg 2 százalékos többlettel zár, jövőre 2,5 százalék, majd 2,2 százalék lesz a hiány. Matolcsy György elmondta azt is, hogy az infláció tekintetében a kormány osztja a jegybank előrejelzését, azaz a jövő év végére csökkenhet az infláció 3 százalékra.

A nemzetgazdasági miniszter közölte: a munkanélkülieknek járó összes támogatás legfeljebb 90 napra jár, ezt követően az állam nem ad több támogatást. Ezzel párhuzamosan kiemelt jelentőséget szán a közmunkának a kormány.

A tervek szerint 2014 végére 300 ezer új munkahely létesül, ebből 100-150 ezer a közmunkaprgramokban jönne létre. A programmal a kabinet szerint 50 ezren térhetnek vissza a szürke- és feketegazdaságból. A nyugdíjrendszer reformját is folytatja a kabinet. A rokkantnyugdíjasokat teljes felülvizsgálat alá vetik, azt remélve, hogy legalább 100-150 ezer ember onnan is belép a munkaerőőpiacra.

Az államadósság terhére átvállalják a MÁV 300 milliárdos tartozását, cserébe teljes strukturális átalakítás lesz, 2012-ben 45, 2013-14-ben 60-60 milliárddal csökkentik a cég állami támogatását. Belső átalakítás kell, szárnyvonalakat nem zárnak be – mondta Matolcsy György.

A miniszter közölte: a jelenlegi 343 milliárd forintos gyógyszerkasszát 2012-től csökkentik, 2013-tól a megtakarítás összege 120 milliárd forint lesz, emellett a gyógyszergyárak által befizetett 12 százalékos adót 18 százalékra emelik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik