Gazdaság

Londoni elemzők: fordulóponthoz érkezett Magyarország

A múlt hónapban meghirdetett konszolidációs csomag Magyarország "legjobb esélye" a strukturális gondok megoldására - vélekedtek londoni elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport elemzése szerint a magyar kormány által beterjesztett költségvetési intézkedések jó eséllyel fenntartható pályára állítják a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-rátát, és ezzel elkerülhető lesz a magyar adósosztályzatok további leminősítése.

Végrehajtási kockázatok vannak ugyan, de a Morgan Stanley londoni elemzői a hétfői helyzetértékelésben megerősítik azt a már korábban is hangoztatott véleményüket, hogy a reformcsomag akár nem teljes körű végrehajtás esetén is jelentős eredményeket hoz az adósságfenntarthatóság javításában.

A ház szerint – feltételezve, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés kissé szűkül – a konszolidációs csomag 60 százalékának végrehajtása is már stabilizálná a GDP-arányos adósságrátát, “még konzervatív növekedési előrejelzések mellett is”.

A Morgan Stanley elemzői összességében megállapítják, hogy Magyarország “fordulóponthoz” érkezett, és hosszú ideje most kínálkozik a legjobb esély a fenntarthatóbb makrokörnyezet kialakítására és a hosszú távú szerkezeti gyengeségek kezelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik