A magyar húsipar bruttó teljesítménye 1-2 százalékkal csökkent tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint – mondta a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) elnöke Budapesten egy szakmai háttérbeszélgetésen.
Éder Tamás közölte: a húsfeldolgozó üzemek árbevétele mintegy 320 milliárd forint volt. A kivitel a múlt évben jelentős mértékben, mintegy 50 százalékkal emelkedett, így most a kivitel az árbevétel mintegy 30 százalékát adja.
A Hússzövetség elnöke megjegyezte: az általa mondottak becslésen alapulnak, mivel az ágazat teljesítményéről pontos adatok nem állnak rendelkezésre. Hozzátette: a belföldi eladások a legális kereskedelmi csatornákon tavaly mintegy 3-4 százalékkal csökkentek. Emellett a húsiparban jelentős a fekete gazdaság aránya. Példaként említette, hogy a tőkehús esetében ez az arány meghaladhatja akár a 30 százalékot is.