Gazdaság

A konkurencia segíti az adócsalók elleni harcot

A korábbinál keményebb fellépést ígér a NAV az adócsalók ellen.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál máris vannak konkrét eredményei a korábban külön működő két szervezet együttműködésének. Ezt Sors László bűnügyi elnökhelyettes mondta a közrádióban, megerősítve, hogy a korábbinál jóval keményebb fellépésre számíthatnak az adócsalók.

Az adóhatóság részben szakított korábbi gyakorlatával, amikor a feljelentéssel megvárták amíg egy ügy jogerősen, vagy közel jogerősen befejeződik. „Ez a gyakorlat megszűnt, rugalmasabb, rapidabb együttműködés keletkezett az adóigazgatási, vámigazgatási és a bűnügyi szakterület között” – mondta Sors László.

Ha a bűncselekmény gyanúja megalapozottnak látszik, akkor az adóigazgatóság azonnal értesíti a bűnügyi ágazatot, amely a büntetőeljárásról szóló törvény alapján gyakorlatilag azonnal biztosítja, hogy se a vagyont, se az esetleges terhelő iratokat ne lehessen eltüntetni. Sors László szerint az áfa-csalók ezermilliárd forintnál is nagyobb kárt okoznak a költségvetésnek, de vannak olyan szakemberek, akik ezt az összeget magasabbra teszik.

Nagy segítséget jelentenek a számlagyárak, illetve adócsalók elleni nyomozásban a piaci konkurensektől kapott információk. A hatóság a tisztességes, úgynevezett fehér gazdaság szereplőivel fokozottabb együttműködés akar kialakítani.

„Rengeteg információt kapunk jelenségekre, elkövetési módszerekre, sőt konkrét elkövetői körökre is. Ezúttal is köszönöm nekik ezt a tevékenységet” – mondta a bűnügyi elnökhelyettes. Szerinte sokan rájöttek, tarthatatlan, hogy rengeteg ember gyakorlatilag következmények nélkül követ el bűncselekményeket, és ezáltal a tisztességes gazdálkodók nagyon komoly versenyhátrányba kerülnek.

AJÁNLOTT LINKEK:

A korábbinál keményebb fellépést ígér a NAV az adócsalók ellen (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik