Gazdaság

Bukhat a kormány egyik különadója

A távközlési szektorra kivetett uniós irányelvet sérthet.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást készül indítani hétfőn Magyarország ellen a távközlési szektorra kivetett különadó miatt – írja a Bruxinfo. A megbízható forrásokra hivatkozó értesülést Jonathan Todd, Neelie Kroes illetékes biztos szóvivője nem kívánta kommentálni.

A Bizottság szerint a távközlési szektorra kivetett különadó nem összeegyeztethető a piacot liberalizáló uniós jogszabállyal. Az minden olyan adó és illeték kivetését tiltja, amelyből a bevételt nem a szektor szabályozásával összefüggő költségekre fordítják.

Az eljárás első felvonásaként Neelie Kroes távközlési biztos hivatalos információkat kér a magyar hatóságoktól. Ha a válasz nem elégíti ki a Bizottságot, második szakaszéba léphet az eljárás, ha ennek sem lenne foganatja, legvégül az Európai Bíróság elé citálhatják Magyarországot.

Neelie Kroes röviddel a távközlési adó elfogadását követően, október második felében írt először levelet a magyar kormánynak, felvilágosítást kérve a törvényről. A Bizottság több hónapos vizsgálódás után a jelek szerint most rászánja magát az eljárás elindítására.

A kormány 2010 és 2012 között évi 61 milliárd forint bevételre számít a távközlési cégektől. A kabinet a pénzügyi- és az energiaszektort és a kereskedelmi láncokat is különadóval sújtja, de ezeknél nincs EU-tiltás és a kötelezettségszegési eljárás elindításáról sem született döntés.

AJÁNLOTT LINK:

Eljárást indított Magyarország ellen a Bizottság (VGO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik