Gazdaság

Végkielégítés-adó a nyugdíjasokra is

Januárban 64 millió végkielégítés-adó folyt be.

Januárban összesen 64 millió forintnyi végkielégítés-adót fizettek be a valaha elbocsátott, felmondott, szabadságot megváltó közszolgálati alkalmazottak – írja a Napi Gazdaság. A kormány nagyjából egymilliárd forintot vár az adóból, vagyis a pénz jelentős része csak ezt követően folyik majd be.

A lap emlékeztet, hogy az adót a személyi jövedelemadó-bevallással egy időben kell megfizetni, az erről szóló bevallást is az szja-val együtt kell elkészíteni. Ennek határideje május 20-a. Az adót a 3,5 millió forintot meghaladó végkielégítések, szabadságmegváltások után kell megfizetni 2005-ig visszamenőleg. Képviselők, polgármesterek esetében az összeghatár 2 millió forint. Az adó mértéke 98 százalék, amelybe azonban bele kell számítani a már megfizetett adókat és járulékokat.

Közben az Index azt írja, hogy az ígéretek dacára mégsem mentesül minden nyugdíjas a 98 százalékos különadó alól. Az nem kap feltétlen mentességet, akinek nyugdíjba lépése óta bármilyen munkaviszonya volt, egyéni vállalkozó lett.

Az adóhivatal állásfoglalásával egyértelműsített helyzet sokakat meglepetésként érhet. Az adó csak a 3,5 millió, vezetőknél a 2 millió forint feletti lelépési pénzeket terheli, de a különböző juttatások összeadásával becslések szerint több tízezren is érintettek lehetnek.

Az Index szerint egyes munkáltatóknak az is csak az adóhivatal értelmezéséből lett egyértelmű, hogy az elvonás a jövedelmek jóval szélesebb körét érinti, nemcsak a végkielégítést. Az adóhivatal szerint a törvény gyakorlatilag minden jövedelemre vonatkozik, amit állami dolgozó távozásával elméletileg fölvehetett.

Ilyen jogcím lehet a megállapodás alapján fizetett járandóság; a felmondási időszak munkakötelezettséggel nem járó részére kifizetett átlagkereset; vagy az úgynevezett hallgatási pénz is, azonban a jubileumi jutalom és a szabadságmegváltás csak a vezetőknél adóköteles.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik