Gazdaság

Kanada is adóval küzdene az elhízás ellen

Az ételek adóztatásának átszervezését kérik a kanadai egészségszervezetek a szövetségi kormánytól, miután a túlsúlyosak aránya ijesztő méreteket öltött - írja a Kitekintő.

A társadalmi vitát elsősorban az “egészségtelen ételekre” kivetett adó tervezete gerjeszti, ám abban többnyire egyetértenek a szakemberek, hogy egy pluszadónál átfogóbb módosításra van szükség – olvasható a Kitekintő cikkében.

“Kanada közválságba eszi magát”- vélekedik Dr Arya Sharma a University of Alberta professzora, aki az elhízás és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggést kutató kanadai csoport vezetője. Az adatok valóban ijesztőek: a kanadai felnőttek 59 százaléka túlsúlyos vagy kórosan elhízott. Dr Sharma szerint az elhízást krónikus betegségként kell kezelni, hiszen magas kockázati tényező az egészségre nézve. A szakorvos azt is hozzátette, hogy a válság hamarosan az egészségügyi költségvetésben is be fog bekövetkezni.

Abban minden szakember egyetért, hogy Kanadának tennie kell valamit az elhízás megfékezéséért, de az eszközökről már megoszlanak a vélemények. A “hamburgeradót” például sokan nem tartják hatékonynak, és helyette a forgalomba hozott adagok csökkentését javasolják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik