Gazdaság

A szakmának nem ízlik a “hamburgeradó”

Az adó rontana az élelmiszeripar versenyképességén.

Csak a csomagolt élelmiszerekre vonatkozik majd a sajtóban hamburgeradóként emlegetett, az egészségtelen élelmiszerekre kiróni szándékozott közteher, így maga a hamburger sem esne a törvény hatálya alá – írja a Világgazdaság. A kormányzat a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület ötletét vette alapul.

Az egyesület javaslata szerint csomagolási egységenként 10 forint „hamburgeradó” sújtaná a túlzottan nagy zsír-, só- vagy cukortartalmú élelmiszereket. Az ötlet szerint az adó visszatarthatja a fogyasztást, ami ugyan bevételkiesést jelent a kereskedelemben, de csökkentheti a költségvetés legnagyobb alrendszerének, az Egészségbiztosítási Alap kiadásait.

A fogyasztás visszaesését, az élelmiszeripar versenyképességének romlását hozná magával a “hamburgeradó” – állítják az élelmiszeripari vállalkozások. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) megdöbbent az új sarc ötletén – mondta Folláth Györgyné. A szervezet ügyvezető igazgatója szerint a “hamburgeradó” árnövekedést okozna, amely visszafogná a fogyasztást és veszélybe kerülnének munkahelyek is. A hazai élelmiszeripar versenyképessége várhatóan romlana, és éppenséggel az ágazat kis- és középvállalkozásai járnának rosszul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik