Gazdaság

WSJE: az Orbán-csomag nem azt nyújtja, amit vártak

A The Wall Street Journal szerint bár a magyar kormány "szerkezeti reformokat" emleget, mégis megszorításokat helyez kilátásba.

A magyar kormány által e héten bejelentett megszorító terv nem egészen nyújtja azt, amit a közgazdászok vártak – írta pénteki kommentárjában a The Wall Street Journal című amerikai üzleti lap európai kiadása (WSJE).

A lap szerint a Fidesz eddig vonakodott a kiadáscsökkentéstől. “Tavaly azzal az ígérettel nyerte meg a választásokat, hogy nem lesz több megszorítás” – írta a szerző, aki szerint a kormányzó párt ezért a “megszorítás” szó helyett a “szerkezeti reformok” kifejezés használatát részesíti előnyben, “miközben azt tervezi, hogy lefaragja az állami szubvenciót a gyógyszerek, a tömegközlekedés és az oktatás terén”.

A WSJE kommentátora visszatekintésében arról írt, hogy 1990 óta minden eddigi magyar kormány visszarettent a közkiadások megnyirbálásától, mert attól félt, hogy elveszíti a népszerűségét.

“Annak a felismerése, hogy a költségvetésen szerkezeti változtatásokat kell végrehajtani, már a helyes irányba tett lépés. Valószínűleg túl sokat vártak azok, akik részleteket reméltek a kedden ismertetett tervtől” – állapította meg a lap. Az ilyen, egyelőre nem tisztázott részletek közt említette azt, hogy miként akarja a kormány önfenntartóvá tenni a nyugdíjrendszert és a tömegközlekedést, hogyan fogja csökkenteni a gyógyszerkiadásokat és az igazgatási költségeket, valamint miként fogja “csökkenteni a munkanélküliségi juttatások édes ízét”.

Az amerikai üzleti lap kommentárja szerint az e héten ismertetett terveket “felvizezhetik”, ha a Fidesz a tekintetét a 2014-es választásra veti, amelytől azt reméli, hogy újraválasztják. “Az EU eközben azt mondja, hogy várja a részleteket, mert továbbra sem világos, hogy az intézkedések támogatni fogják-e a fiskális fenntarthatóságot” – írta a The Wall Street Journal Europe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik