Gazdaság

Széll Kálmán Terv: íme az újabb részletek

Táppénz, munkanélküli, nyugdíj, bankadó, MÁV és gyógyszerkassza - többek közt ezekhez is hozzányúlna a kormány.

Egyebek mellett a táppénz összegének, valamint az álláskeresési járadék maximális folyósítási idejének csökkentése, a nyugdíjemeléseknél inflációhoz kötött indexálás általánosítása, a teljes korkedvezményes lista felülvizsgálata, a gyógyszerkassza esetében nemzetközi referenciaárazás kidolgozása is szerepel a kormány tervei között – számolt be szerdán a Portfolio.hu.

Az egyes intézkedések mindegyikéről még nincs döntés, de a kormány már több körben tárgyalta azokat, ezért biztosra vehető, hogy a program összességében végül ezekből a lépésekből fog állni – írta a lap.

A Portfolio.hu beszámol arról, hogy bár a bankadó a tervezési horizonton nem fut ki a jelenlegi tervek szerint, a többi válságadónál viszont 2013-tól azok teljes megszűnésével számolnak.

Az államadósság-csökkentő alap befizetésének másik lába a 100 milliárd forintos e-úthasználati díj és a társasági adó eredetileg 2013-tól tervezett csökkentésének elhalasztásából származó 120 milliárd forint. Autópálya-matricából jelenleg 47 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, és a kormány ezt akarja 100 milliárd forintra felemelni.

A Portfolio.hu azt írta a munkaerőpiacot érintő intézkedésekkel kapcsolatban, hogy a kormány ki akarja váltani az aktív és szakképzési munkaerő-piaci eszközöket uniós forrásokkal. Az intézkedések között szerepel még a több jogcímen igénybe vehető szociális transzferek összegének maximalizálása és a családtámogatási ellátások szintjének nominális rögzítése is.

A nyugdíjrendszer átalakítása során az inflációhoz kötött indexálást általánosítaná a kabinet, vagyis figyelmen kívül hagyja a gazdasági növekedés szempontját a nyugdíjak rendszeres emelésénél. A Portfolio.hu szerint a teljes korkedvezményes listát felülvizsgálná a kormány, és a jogosultak számát a felére csökkentené. Továbbá a nyugellátás kedvezményeinek megszüntetését kívánják elérni a fegyveres testületeknél.

A gazdasági hírportál szerint a kormány költséghatékonyságot szeretne elérni a MÁV-nál, az összes utazási kedvezményt (kivéve az időskorúak kedvezménye) felülvizsgálnák, és a kedvezmények nyújtása a jövőben inkább üzleti alapon történhet meg. A kormány azzal is számol, hogy a MÁV esetében kamatmegtakarítás jelentkezik annak következtében, hogy a kormány átvállalja a társaság adósságát. A cég adósságát akkor vállalja át a kormány, ha a MÁV rendelkezik kidolgozott üzletstratégiával. A MÁV 300 milliárd forintos adósságának átvállalása a nyugdíjvagyon terhére valósulna meg.

A felsőoktatásban a kiüresedett kapacitásokat is felszámolná a kabinet. Az sem zárható ki a tervezett megtakarítási összegek láttán, hogy a jövőben valamelyest összességében csökken az államilag támogatott létszám – írta a Portfolio.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik