Gazdaság

A titkos Orbán-csomag Matolcsy utolsó esélye

Létezik egy, a Széll Kálmán Tervnél jóval részletesebb reformprogram.

Ezt a Népszabadságnak megerősítette a miniszterelnökhöz közeli névtelen forrás. A lap szerint az ellenzék és a piacok által hiányolt konkrétumokat folyamatosan hozzák majd nyilvánosságra abból a zárt ajtók mögött készült 180 oldalas szakmai programból, amit már – részben – kiküldtek a londoni befektetőházaknak is.

Ebben viszonylag részletesen, területekre bontva vannak leírva a kormányzati teendők. A névtelen forrás azt mondta: „a reformcsomag a miniszterelnök asztalán van, igaz, különböző forgatókönyvek vannak, lehet választani”. Egy másik kormányzati szereplő határozottan állította: kész a reformprogram, mégpedig a megfelelő szinten és mélységben.

Annak ellenére, hogy kész a terv, vannak viták, különösen azért, mert „ez a reform egy szorosan összefüggő nagy rendszer, ahol minden mindennel összefügg. Most valóban nagy struktúrák mozdulnak meg és mindenre nagyon gondosan oda kell figyelni. Ez az utolsó opciója annak, hogy Magyarország elléphessen a szakadék széléről” – fogalmazott egy fideszes politikus.

A Népszabadság tényként ír arról, hogy Matolcsy Györgynek „ez az utolsó dobása”. Ha a Széll Kálmán Terv nem hoz eredményt, Orbán meneszti. Nyáron, az intézkedések megvalósítása kezdetén várhatóan lejár Réthelyi ideje is. A reformprogram főkoordinátora Navracsics Tibor, a lap forrása szerint a miniszterelnök stratégiai szinten „száll be” a reformprogram kommunikációjába, és szimbolikus, rendszerszerű nyilatkozatokat tesz.

AJÁNLOTT LINK:

Titkos Orbán-csomag: Matolcsy utolsó dobása, Navracsics felelőssége (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik