Gazdaság

Negyedszázada nem volt ennyi bankcsőd

Tavaly januárban nyolc vállalat állt le adósságai törlesztésével.

Több pénzintézet vált törlesztésképtelenné a pénzügyi válság elhatalmasodása utáni három évben a Moody’s Investors Service adósbesorolási listáján szereplő cégek közül, mint a megelőző negyedszázadban, a hátrahagyott adósság pedig csaknem a hétszeresére dagadt – áll a nemzetközi hitelminősítő Londonban közzétett új összesítésében. A Moody’s adatai szerint az általa adóskockázati osztályzattal ellátott pénzügyi szolgáltató cégek közül 111 állt le törlesztéseivel 2008 és 2010 között. E cégek nem teljesítővé válása 318 milliárd dollár adósságot érintett e három évben.

A hitelminősítő az elmúlt három év válságának súlyosságát illusztrálandó felidézi, hogy az osztályzati listáján szereplő bankok közül 1983-tól 2007-ig, vagyis a válság előtti negyedszázadban összesen is csak 96 jelentett be törlesztésképtelenséget 46 milliárd dollárnyi adósság után.

A pénzügyi válság idején nem fizetővé vált pénzintézeteknek több mint a fele, 56 százaléka európai – ezeknek a fele ukrán – volt. Az európai cégek részesedése a Moody’s globális osztályzati listáján szereplő, törlesztésképtelenséget jelentő pénzügyi szolgáltató vállalatok közül a 2008 előtti időszakban nem haladta meg a 6 százalékot. Ukrajna magas arányát az magyarázza, hogy az ukrán bankokkal szembeni betétkövetelések kifizetését 2008 októberében egy időre befagyasztották – áll a Moody’s új elemzésében.

A vállalati szféra egészségi állapota azonban most már javul. A Moody’s erről külön közzétett – nem csupán a pénzügyi szektorról szóló – globális összesítése szerint négy év óta a múlt hónapban fordult elő első ízben, hogy a cég által osztályzattal ellátott vállalati adósok közül egy sem jelentett be újonnan törlesztésképtelenséget, és a jelenleg nem fizetőként nyilvántartott cégadósok aránya is kevesebb mint a negyede az egy évvel ezelőtti szintnek.

A hitelminősítő januárról elkészített kimutatása szerint a nem teljesítő vállalati adósok aránya a hitelminősítő által spekulatív besorolással nyilvántartott cégek körében 2,8 százalék volt tizenkét havi mozgó átlagban számolva. Egy hónappal korábban 3,2 százalék, tavaly januárban pedig még “drámai mértékben magasabb”, 12,6 százalék volt az így számolt globális nem törlesztői arány.

A Moody’s szakelemzői szerint legutóbb a pénzügyi válság elhatalmasodása előtti utolsó évben, 2007 júniusában fordult elő, hogy egy hónap alatt egyetlen cégadós sem jelentett be újonnan törlesztési leállást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik