Gazdaság

Nem jogsértő, ha a bank áthárítja a különadót

A PSZÁF vizsgálatai szerint a bankok eddig nem terhelték tovább az adót.

A fogyasztóvédők szerint a bankok elkezdték a lakosságra terhelni a különadót, de a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) vizsgálatai nem ezt mutatják – írja a Népszabadság. A pénzügyi felügyelet az elmúlt fél évben nem tapasztalt olyan, az ügyfelek széles körét érintő, kiemelkedőmértékű és trendszerű emelést, amely azt mutatná, hogy a társaságok ügyfeleikre hárítanák a pénzintézeteket terhelő különadót – mondta a lapnak a PSZÁF szóvivője (a képen).

Volt ugyan olyan szolgáltató, amely változtatott a díjak, jutalékok mértékén, de a drágulás mértéke egyik esetben sem haladta meg az inflációt – tette hozzá Binder István. A PSZÁF tapasztalatai szerint az extra terhet a bankok úgy igyekeztek kompenzálni, hogy csökkentették a betéti kamatokat, az új, forintalapú hiteleknél a korábbinál valamivel magasabb kamatokat állapítottak meg. A szóvivő szerint megfelelő háttértanulmányok nélkül felelőtlen azt állítani, hogy a díjak a bankadó áthárítása miatt emelkednének.

A pénzügyi szolgáltatók egyébként bármikor továbbháríthatnák a csaknem kétszázmilliárdos tételt, ez nem lenne jogsértő,

Az utóbbi két évben ugyan szigorúbb lett a szerződések egyoldalú módosítása, ám ennek ellenére a bankadót továbbra is át lehet hárítani az ügyfelekre. Kivételt ez alól csak a lakáscélú hitelek és lízingszerződések jelentenek, ám az erről szóló kormányrendelet december közepén lépett hatályba, vagyis, ha akarták volna, a bankok addigra már régen továbbterhelhették volna ügyfeleikre az extra terhet.

AJÁNLOTT LINK:

Jog szerint átháríthatják a fogyasztókra a válságadót a bankok (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik