Gazdaság

A kockázat el van vetve

Tovább romlott a kelet-közép-európai kockázatos cégek aránya, de már nem mi vagyunk a legrosszabbak.

Továbbra is minden második magyar cég számít kimondottan vagy közepesen kockázatos üzleti partnernek, de a hazai arány már alacsonyabb, mint a régiós átlag – közölte a Coface Hungary. A nemzetközi hitelbiztosító szerint a legfrissebb magyarországi értékek nem érik el a régiós átlagot, Románia, Szlovákia és Csehország is megelőzi Magyarországot ebben a tekintetben.

Magyarországon ugyanakkor idén is nagy a cégek bedőlési és nem fizetési kockázata, lánc- és körbetartozás jellemzi a vállalkozások nagy részét. A Coface szerint a kilábalás érdekében bátrabban kellene exportálni, új nemzetközi üzleti lehetőségeket keresni-találni, és szükség lenne olyan cégekre a – magyar gazdaság tartós növekedése miatt is -, amelyek régiós “multivá” képesek válni, a külföldön megtermelt jövedelmeket vissza tudják forgatni a magyar gazdaságba.

Kárpáti Gábor ügyvezető szerint olyan új törvényre lenne szükség, amely képes kezelni, hogy valósan csökkenjen a szándékosan “bedöntött” cégek száma, a jelenlegi csődtörvényt szerinte már nem érdemes módosítani. Továbbá szükség lenne gyenge likviditással bíró cégek összefogására is, hogy közös tőkeháttérrel és stabilitással rendelkezzenek. Ezáltal együttesen nagyobb erővel léphetnének fel a versenytársakkal vagy akár az esetleges nem fizetők által okozott helyzettel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik