Gazdaság

Hegyekben állnak a cégfelszámolási kérelmek

A dömping miatt csúszik a döntés, így több idő jut a trükközésre - írja a Figyelő.

Hegyekben állnak a cégbíróságokon a felszámolási kérelmek. A Főváros Bíróság gazdasági kollégiumában 2010 végén csaknem 16 ezer ügyet tartottak nyilván belőlük; csak decemberben 830 új beadvány érkezett – írja a Figyelő. A hetilap szerint egy bíróra mintegy félezer ügy jut.

Kiss Gábor kollégiumi vezető szerint manapság 3–6 hónap is eltelik a kérelmek beérkezésétől a döntésig. Ez azért komoly probléma, mert nagyobb teret enged arra, hogy a bajba került cégektől a felszámolás elrendelése előtt kimenthessék a vagyont.

Egy felszámolásokkal foglalkozó cég vezérigazgatója szerint nagyon sok a felszámolás, és egyre több a teljesen vagyontalan cég, amelynek még a kényszerfelszámolás költségeire sem futja. A céginformációs szolgáltatásokat nyújtó Opten Kft. stratégiai igazgatója ezért megengedhetetlennek tartja, hogy a kft.-k mindössze 500 ezer forint törzstőkével működjenek.

Csorbai Hajnalka szerint a cégtulajdonosok sokkal nagyobb (magán)vagyoni felelősségére lenne szükség. Jelenleg 6 százalékos valószínűséggel kell arra felkészülniük a gazdasági szereplőknek, hogy valamelyik belföldi partnerük egy éven belül nem teljesíti fizetési kötelezettségét – írja a Figyelő.

AJÁNLOTT LINK:

Mentik a menthetetlent (Figyelő)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik