Gazdaság

Egyre több magyar menekíti pénzét külföldre

Érezhetően nőtt azok száma, akik pénzüket Szlovákiába, Ausztriába, Svájcba viszik.

A magyar kormány lépései miatt egyre többen bizonytalanodnak el, a nyugdíjpénztári vagyon feltörése miatt sokan veszélyben érzik a megtakarításukat – írja a Portolio.hu a Bloomberg alapján. A privátbankárok szerint még nem indult meg a tömeges kivándorlás, de határozottan vonzóbbak a külföldi megtakarítási formák, még úgy is, hogy kisebb betéti kamatot lehet elérni.

A Bloomberg cikkében egy 35 éves férfi példáját hozta, aki a pénztári vagyon átvétele után döntött úgy, hogy külföldre viszi a pénzét, mert “a jelenlegi jogi környezetben” nem érezte biztonságban a megtakarításait, “a kormány döntése miatt sok ember aggódik, megkérdőjeleződött a bizalom”.

Ausztriában, egy határközeli bankfiókban két magyar dolgozó segíti a magyar ügyfelek eligazodását. A fiók vezetője szerint a friss pénzek többsége új ügyfelektől jön, és ezek között több magyar is található.

“A nyugdíjellenreform után nagyon sokan félnek attól, hogy ha komoly baj lesz, akkor a bankbetétek egy részét államosítani fogja a kormány” – mondta Bokros Lajos a mai Figyelőben. Szerinte is sokan viszik “megtakarításaikat szlovákiai bankokba. Ausztriában már forintbetéteket is elfogadnak.”

AJÁNLOTT LINK:

Erősödnek a külföldi megtakarítások (Portfolio.hu)
Újraéledt az ausztriai bevásárlóturizmus (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik