Gazdaság

Bokros Lajos az Orbán-kormány ellenreformjáról

Az EP-képviselő még a körvonalait sem látja a gazdaságpolitikának, amellyel csatlakozhatnánk az eurózónához.

Bokros Lajos szerint egyelőre tényleg nem reális az euró bevezetése, de a magyar gazdaságnak hasznos lenne, ha már 2020 előtt csatlakozhatnánk a közös pénzhez. Orbán Viktor szombati bejelentésére reagálva azt mondta, “valóban fel kell mérni a lehetőségeinket és teljesíteni azokat a követelményeket, amelyeket a nemzetközi szerződések megfogalmaznak. Jelenleg ezek közül egyet sem teljesítünk, van mit tenni e tekintetben”.

Az Európai Parlament képviselője a Duna Televízióban a részletek ismerete nélkül nem volt hajlandó kommentálni, mire lehetnek elégségesek a kormányzati reformok. Mint mondta: előre nem látja a körvonalait sem annak a gazdaságpolitikának, amellyel csatlakozhatnánk az eurózónához. A volt pénzügyminiszter kérdésre válaszolva hozzátette: tizenöt éve mondja, melyek azok a fontos területek, ahol reformok kellenének, de csak ellenreformot lát, például a nyugdíjrendszeren belül.

Bokros Lajos nagyon rossznak értékelte a nyugdíjrendszer mostani átalakítását, úgy vélte, nem lehet azt mondani, hogy az önkéntes magánpénztárak rendben vannak, ám azt sem, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztárak “bizonyára eltőzsdézték” a befizetők pénzét. A “kötelező pénztárakra mindig is szigorúbb befektetési, elszámolási, könyvvezetési szabályok vonatkoztak”, mint az önkéntes pénztárakra.

“Nem lehet egyszerre ünnepelni az önkéntes pénztárakat és a sárba tiporni a kötelező pénztárakat. Hogyha az utóbbiak rosszabbul gazdálkodtak volna az önkénteseknél, az kizárólag az államnak és a kormányzatnak lenne a bűne, nem pedig ezeké a pénztáraké” – mondta. A politikus a kilátásba helyezett vizsgálatot, amely keretében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal visszamenőlegesen vizsgálná a magánpénztárak működését, “színtiszta bosszúhadjáratnak” nevezte.

Szerinte ez csak arra jó, hogy bebizonyítsák, a kormány döntése helyes volt, noha pontosan tudni lehet, hogy az intézkedésre csak azért volt szükség, mert a kormány “nem volt képes eddig reformokat elindítani, és ennek következtében a magyar államháztartás fenntarthatatlan pályán van”. A deficit nem szorulhatna 3 százalék alá, ha ezt a hatalmas összeget nem vonják el.

Bokros Lajos – a Nemzetközi Valutaalapot és Olli Rehn uniós biztos véleményét is idézve – azt mondta, lehet, hogy a 2011-es költségvetést ezzel az intézkedéssel – a magán-nyugdíjpénztári pénzek átáramoltatásával – formálisan egyensúlyi pályára lehetett lökni. De hogy 2012-től kezdve megint hatványozottan jelentkeznek majd a bajok, “az egészen biztos”. Ellentmondásos, zavaros a kép kívülről nézve a magyar kormányzat lépéseit és annak megítélését illetően – mondta.

AJÁNLOTT LINK:

Bokros Lajos: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak utólagos vizsgálata

Ajánlott videó

Olvasói sztorik