Gazdaság

Bokros: akarnoki, csodaváró a gazdaságpolitika

A volt pénzügyminiszter szerint a kormány intézkedései miatt külföldre viszik pénzüket az emberek.

Ellentmondásokkal terhelt, fontos összefüggéseket mellőző, akarnoki és csodaváró a kormány gazdaságpolitikája – mondta a Figyelőnek Bokros Lajos. Az MDF európai parlamenti képviselője a hetilapban cáfolja, hogy a miniszterelnök strasbourgi bemutatkozásakor bárki a magyar nemzet, a magyar társadalom vagy Magyarország ellen emelt szót.

Mint mondta: mindenki túlértékeli a vita jelentőségét, de leginkább Orbán Viktor, aki úgy gondolta, hogy az őt ért bírálatok a nemzet megsértéseként értelmezendők. “Ezzel két súlyos hibát követett el: egyfelől azt, hogy a bírálatokat sértésnek minősítette, másrészt azt, hogy saját magát azonosította a nemzettel. Ez Európában teljesen szokatlan, és visszatetszést kelt” – tette hozzá.

A volt pénzügyminiszter szerint a “papír türelmes, mindent elbír”, de teljesen irreális évi 5 százalék fölötti gazdasági növekedést ígérni, amikor ahhoz olyan intézkedéseket kellene hozni, amelyeknek most éppen az ellenkezőjét tartja kívánatosnak a kormány. Ami a kabinet szerint csak „szokatlan”, azt Bokros piacellenes ötlethalmaznak nevezi, és attól tart, hamar láthatóvá válik a kudarc.

“A nyugdíjellenreform után nagyon sokan félnek attól, hogy ha komoly baj lesz, akkor a bankbetétek egy részét államosítani fogja a kormány” – mondja Bokros. “Rengetegen viszik ki megtakarításaikat szlovákiai bankokba. Ausztriában már forintbetéteket is elfogadnak.” Szerinte ez a válasz, hogy mi a hatása a kormány intézkedéseinek.

Bokros Lajos valódi gondnak azt tartja, hogy az adórendszert összekeverték a szociálpolitikával. Az adókiesés a 16 százalékos kulcs mellett elsősorban abból fakad, hogy a magas jövedelműek, ha három gyermekük van, nem fizetnek már semmilyen adót, ami még üzenetnek is rossz. Ugyanaz a gyerek egy szegény családban jóval kevesebbet ér, mint egy gazdag családban.

Korrupció tekintetében romlott a helyzet Magyarországon, noha válság idején az lenne a kívánatos, hogy javuljon – mondta Bokros Lajos már a Népszavának. A volt pénzügyminiszter azt mondta: az állam “szép nagy, éhes és kövér, buta és tunya”, és a választások óta semmit nem változott a mérete és természete.

Olyan kihívások előtt áll az ország, amely magas szakmai felkészültséget, hallatlan erkölcsi integritást igényelne – jelezte Bokros Lajos. Ő úgy látja, nem erkölcsös, ha valaki gúnyosan kineveti a társadalmat, és nyugdíjvédelemnek hívja, amikor ellenszolgáltatás nélkül elszed polgáraitól 3 ezer milliárd forintot, amit aztán zömében nem a nyugdíjasok céljaira fordít.

AJÁNLOTT LINK:

A papír türelmes (Figyelő)
Bokros Lajos az Orbán-kormány ellenreformjáról (Hír24)
Bokros: Az Orbán-csomag visszatérés a kádárizmusba (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik