Gazdaság

Matolcsy elszámolta magát

Saját hibáját korrigálta a minisztérium a 250 milliárdos krízisalappal.

Nem az európai válsághullámok, külső kockázatok miatt kell a 250 milliárdos tartalék az Orbán-kormánynak, hanem azért, mert elszámolták a költségvetést – írja az Index. A hírportál névtelen kormányzati forrásai szerint erre csak akkor döbbentek rá, amikor év elején egy reális makropálya alapján újraszámolták az államháztartási számokat.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban belső használatra készítettek egy költségvetési prognózist, amely azt mutatta, hogy a nyugdíjpénztári vagyon nélkül a hiány túllépi a GDP 3 százalékát, éppen 250 milliárd forinttal, ami nem nem jelentős, de komoly szerepe lehet a túlzottdeficit-eljárás miatt.

A tartalékképzés mellett szólt az is, hogy a a költségvetési kiigazítócsomag összeállítása csúszik, de a piacok nagyon türelmetlenek. Valamit „villantani kellett”, ha már a reformcsomagról még nincs mit elárulni, erre pedig alkalmasnak látszott a 250 milliárdos puffer megképzése – fogalmazott az Index egyik forrása.

Az Index a 250 milliárdos tartalék összegének és időzítésének okáról meg akarta kérdezni a szaktárcát, de a minisztérium még nem válaszolt. Oszkó Péter volt pénzügyminiszter egyébként éppen ma jelezte, nem érti, miért kell a kormánynak 250 milliárdos krízisalapot létrehoznia.

Időközben kiderült, hogy vélhetően az önkormányzatok vártnál nagyobb hiánya miatt nem tudta teljesíteni az Orbán-kormány a 3,8 százalékos tavalyi költségvetési hiánycélt. Az államháztartás hiánya – nettó finanszírozási igénye – a bruttó hazai termék (GDP) 4,7 százaléka lett – közölte a jegybank a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján.

AJÁNLOTT LINK:

Elszámolták a büdzsét, ezért kell a 250 milliárdos puffer (INDEX)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik