Belföld

Matolcsyra hárítja a megszorításokat Orbán?

A miniszterelnök állítólag nem akarja, hogy a stabilitási csomag a nevéhez fűződjön. Reformokból egyhamar nem lesz több pénz.

Idén csak a gyógyszerár-támogatások csökkentésétől vár megtakarítást a kormány, a többi reformátalakításból viszont nem lesz egyhamar pluszpénz a büdzsében – tudta meg a Hírszerző a Fidesz legfelsőbb vezetéséhez tartozó forrásból.

Az internetes lap úgy tudja, a 250 milliárdos stabilitási alaphoz a pénzt a minisztériumoknak kell megtalálniuk, a kormány már megküldte nekik, hogy mennyivel kell csökkenteniük a kiadásokat.

A szerkezeti változások azonban egyelőre nem látszanak: a lap úgy tudja, a rokkantnyugdíjak elbírálásának szigorításától egyáltalán nem várnak megtakarítást, a nyugdíjalapot érintő változtatások, a segélyezési rendszer átszervezése, illetve a vasút átalakításának terve pedig kezdetleges állapotban van.

A Hírszerző a forrásaira hivatkozva megjegyzi, hogy a stabilitási csomag nem Matolcsy György, hanem Orbán Viktor ötlete volt, de a kormányfő igyekszik elkerülni, hogy a megszorítások az ő nevéhez kapcsolódjanak.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos munkatársa hétfőn a Klubrádióban kifejtette: Orbán Viktor azért nem beszélt konkrétumokról a parlament nyitóülésén elmondott beszédében, mert szerinte nincs programja a kormánynak. Hamarosan azonban nemcsak a türelem cérnája szakadhat el, hanem a politikai támogatás is elfogy – hívta fel a figyelmet a szakértő a következményekre.

AJÁNLOTT LINK:

Orbán idén már nem reformál, csak megszorít, Matolcsyé a balhé (Hírszerző)
Nincs programja a kormánynak?! (Klubrádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik