Gazdaság

Narancsadót vezetne be az LMP

Megállítanák az élelmiszerárak növekedését.

Az LMP egyebek között a helyi mezőgazdasági termelés megerősítésével és a külföldön termelt gyümölcsökre és zöldségekre kivetett úgynevezett narancsadóval orvosolná az élelmiszerárak növekedését – közölte Vágó Gábor.

A képviselő közleménye szerint az agrártermékek termelőiár-szintje 2010 decemberében közel harminc százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A kenyér ára fajtától függően 15-30 százalékkal emelkedett. Meglátása szerint ez a társadalom azon legszegényebb rétegeit érinti a legérzékenyebben, “akik az Orbán-kormány igazságtalan adópolitikájával már így is rosszul jártak.”

Az LMP szerint az élelmiszerárak elérhető szinten tartását egyebek között az élelmiszer-önrendelkezés erősítésével lehet elérni. Vágó Gábor azt írja, hogy ennek egyik legfontosabb eszköze a kisléptékű mezőgazdasági termelés megerősítése és az így előállított helyi termékek előnyben részesítése. Ebben az állam a családi gazdaságok támogatásával, piachoz jutási feltételeinek javításával és az innovatív közösségi kezdeményezések – például a közösségi kertek, helyi terméket forgalmazó szövetségek – felkarolásával segíthet.

Az élelmiszerek fogyasztói árának stabilizálásában a termelő és fogyasztó közötti kereskedelmi lánc lerövidítése is fontos eszköz, amelyhez az LMP szerint az államnak javítania kell a közvetlen értékesítés feltételein. Emlékeztetnek arra, hogy a párt korábban már javasolta a parlamentnek a narancsadó bevezetését is, amivel a külföldön termelt, szállításukkal jelentős környezetterhelést okozó gyümölcsök és zöldségek forgalmazását adóztatná meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik