Belföld

LMP: nincs alkotmányozási kényszer

Az ellenzéki párt szerint a magyar demokráciát azonban sürgősen meg kell újítani.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője és Jávor Benedek frakcióvezető-helyettes mutatta be a párt alkotmánykoncepcióját, az “Alkotmány a jövőnek” című dokumentumot. A frakcióvezető szerint meg kell őrizni az 1989-90-es alkotmányozás alapjait, de több ponton is módosítani kellene az alaptörvényt. A politikus hozzátette: alkotmányozási kényszer nincsen, és új alaptörvényre sincs szükség, olyan módosításokra azonban igen, amelyek az elmúlt húsz évben keletkezett “bizalomvesztésre” adnak válaszokat.

Az LMP azt szeretné, ha az alkotmányos alapjogok között jelenne meg egyebek mellett a visszaható jogalkotás tilalma, a lakhatáshoz való jog, és rögzítenék a nemzeti, stratégiai vagyon és a közszolgáltatók védelmét is. Utóbbiak között említette Schiffer András a társadalombiztosítási vagyont is. A politikus szerint ezek mellett szükséges az Alkotmánybíróság jogköreinek visszaadása, és a taláros testület szerepének megerősítése. Hozzátette: a Fidesz a megszerzett hatalmi pozícióját akarja “alkotmányba önteni”, azaz centralizált demokráciát szeretne.

Jávor Benedek szerint az Alkotmánynak utalnia kell “mindannyiunk globális felelősségére a Föld eltartóképességének megőrzésében”. Az Alkotmány mondja ki, hogy a természeti erőforrások és a természetes élőhelyek az emberiség közös öröksége. Az LMP azt javasolja, hogy az új alaptörvény rendelkezzen a közös természeti és kulturális örökség megőrzéséről. Ezeken belül az egyik stratégiai fontosságú terület az ivóvízbázisok védelme lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik