Gazdaság

Az erős forint kockázatai, mellékhatásai

Ha a forint tovább erősödik, nagy bajba kerülhetnek a döntően exportra termelő cégek.

A Napi Gazdaság által megkérdezett vállalatvezetők szerint már most vannak jelei annak, hogy az elmúlt év második felében kezdődött kilábalás megtorpanhat, veszélybe kerülhetnek a beruházások és a munkahelyteremtés is. A külpiacra termelő vállalkozások jelentős része idei üzleti tervében 275–280 forint közötti euróárfolyammal számolt.

Tovább növeli a gondokat, hogy számos ágazatban csak az árfolyamból adódóan olcsó hazai előállítási költségekkel tudnak már jó ideje labdába rúgni, egyébként kiszorulnak a piacról. A gazdasági lap szerint ugyanakkor tény, hogy most érdemes számos olyan, például autóipari beruházást megvalósítani, amelyekhez jelentős importra, gép- és eszközbeszerzésre van szükség.

Az egyik nagy hazai elektronikai cég gazdasági vezetője a lapnak azt mondta, borotvaélen táncol az ország versenyképessége. Ha nem sikerül jó irányba billenteni, annak nagyon súlyos következményei lehetnek. Az exportra termelő vállalkozások jelentős részénél még mindig az a jellemző, hogy a rendelésállomány hullámzik, olykor csak néhány hétre van elég munka, és a vevők tovább szorítják lefelé az árakat.

AJÁNLOTT LINK:

Borotvaélen billeg a jövő? (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik