Gazdaság

Spekulánsok játékszere a forint

Spekuláció állhat az utóbbi évek árfolyam-ingadozása mögött - állítja a szakértő.

Nincs racionális magyarázat a rövid távú pénzügyi árfolyam-mozgásokra – mondta a közszolgálati rádióban egy elemző. Lóránt Károly közgazdász szerint az ilyen hirtelen ingadozás nem csak a forintot érinti. A háttérben csak spekuláció állhat. A szakértő szerint az EU-nak nagyon határozottan fel kell lépnie azok ellen, akik a nagy nyereség reményében játszanak az árfolyamokkal.

Lóránt Károly azt mondta, a pénzmozgások adóztatása, a bankok megregulázása fékezheti a spekulációt. Az Európai Bizottság általában próbálja szabályozni a bankokat, erősíteni tőke-megszerzési mutatójukat, hogy kevesebb pénzük legyen a spekulációra. A következő félévnek – a magyar elnökség idején – ezzel a kérdéssel is foglalkozni kell – tette hozzá.

Az elemző szerint a spekulációval az a legnagyobb baj, hogy a hasznot a spekulánsok és a bankok vágják zsebre, de a veszteséget átvállaltatják az állammal, a közösséggel. Ennek kell véget vetni – emelte ki Lóránt Károly. A bankok szabályozására voltak próbálkozások világszerte, de a végrehajtás nagy ellenállásba ütközött. A válság és a nemzetközi lakossági felháborodás miatt a pénzintézetek viszont “erejüket vesztették, így erre most nagyobb a lehetőség” – tette hozzá.

AJÁNLOTT LINK:

Spekuláció veri az árfolyamhullámokat? (MR1-Kossuth)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik