Gazdaság

Egy elfelejtett törvény segít az öngondoskodásban

Elindult az első magyar foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató.

Mától működik a QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt., amelyhez bármelyik munkaadó csatlakozhat, ha kiegészítő nyugdíjat akar adni munkavállalóinak. A munkaadó vagy a havi munkabér százalékában, vagy meghatározott összegben határozhatja meg a befizetést, de azt is megteheti, hogy csak a munkavállaló befizetése esetén járul hozzá maga is a nyugdíjhoz.

Az Európai Unió 2003-ban hozott irányelvet a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatókról, a magyar törvény 2007-ben született, így 2008-tól már alapíthatók lettek volna ilyen cégek, de csak most jött létre az első. A QUESTOR Csoport 1 milliárd 50 millió forint jegyzett tőkével hozta létre szolgáltatóját. Csak cégek csatlakozhatnak hozzá.

A pénzhez a törvényes nyugdíjas kor elérésekor juthat hozzá a munkavállaló, a munkaadó meghatározott, legfeljebb 10 év nála eltöltött időt írhat elő a szolgáltatáshoz. Ha a munkavállaló előbb távozik, a rá jutó megtakarítást a többi munkavállaló kapja. A magyar szabályok szerin a szolgáltatóhoz történt munkaadói befizetés a cafetéria kedvezményét élvezi. Mint korábban megírtuk, állítólag többen is fontolgatják az úgynevezett foglalkoztatói nyugdíjkassza alapítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik