Gazdaság

Hét magánnyugdíjpénztár a létszámminimum alatt

Most úgy látszik, mégsem haladja meg a maradók száma a százezret.

A magán-nyugdíjpénztári tagság átrendeződése után tizennyolc magánnyugdíjpénztárból hét nem éri el a fennmaradáshoz szükséges kétezer fős létszámot, öté viszont a tízezret is meghaladja – ők a legesélyesebbek arra, hogy hosszabb távon fennmaradjanak – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján közzétett adatokból.

Nem érte el a kétezres minimális létszámot a DIMENZIÓ Magánnyugdíjpénztár (1430 fő), az Életút Első Országos Nyugdíjpénztár (154 fő), a HONVÉD Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (609 fő), a Postás Magánnyugdíjpénztár (457 fő), a Quaestor Országos Magánnyugdíjpénztár (170 fő), a Vasutas Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (216 fő) és a Villamosenergia-Ipari Társaságok Nyugdíjpénztár (862 fő).

A legnagyobb esélyük a tartós fennmaradáshoz azoknak a magán nyugdíjkasszáknak van, amelyeknél a maradók száma meghaladja a tízezret. Ezt a legnagyobb pénztáraknak sikerült elérniük, így a 756 021 fős tagságú OTP Magánnyugdíjpénztárnak, ahol 17 641 fő maradt, a tagok 2,33 százaléka.

A további négy “győztest” azok a kasszák adják, amelyek közös tájékoztatási kampányt indítottak, a tagok döntését nyugdíjkalkulátor közzétételével is segítve: az Aegon Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (16 889 fő maradó, a tagság 2,81 százaléka), az Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (10 782 fő, 2,26 százalék), AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (13 269 fő, 4,69 százalék) és az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (19 197 fő, 3,67 százalék).

Hat kasszánál “rezeg a léc”, ugyanis közülük négy megmaradó tagjainak a száma közelebb van a két-, mint a háromezerhez, s a másik kettőé is alig lépi túl a háromezret. A maradók száma és aránya e körben: Aranykor Országos Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (3090 fő, 4,28 százalék), Budapest Magánnyugdíjpénztár (2680 fő, 8,8 százalék), ERSTE Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (2390 fő, 3,61 százalék), Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár (2141 fő, 2,05 százalék), GENERALI Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (2166 fő, 2,84 százalék) és az MKB Nyugdíjpénztár (3279 fő, 8,55 százalék).

A legnagyobb (19,7 százalék) részesedést az átrendeződés után az összes nyilatkozóhoz viszonyítva az ING ért el, őt az OTP követi (18,11 százalék), majd az Aegon (17,34 százalék), az AXA (13,62 százalék) és az Allianz (11,07 százalék). Ez persze a jövőben még változhat, hiszen várhatóan fúziókra, felszámolásokra kerül sor, s a munkaerőpiacra újonnan belépők közül is lesznek majd, akik az önkéntes magánnyugdíjpénztárakat választják.

Ha egy pénztár végelszámolással megszűnik, a pénztártagok eldönthetik, hová lépnek át; ha azonban a felszámoló levelére nem válaszolnak, számlájuk egyenlegét az állami nyugdíjrendszerbe utalják át.

Bár február 1-jén arról számolt be az ONYF, hogy a január 31-i adatok szerint 102 019 magán-nyugdíjpénztári tag nyilatkozott arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni, a most közzétett adatok szerint 97 422 a maradók száma. Ezzel kapcsolatban az ONYF-nél az MTI megkeresésére közölték: folyamatosan végzik a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról szóló nyilatkozatok feldolgozását, továbbá, hogy az iktatási rendszerben történő feldolgozás lehetővé teszi az adatok konszolidálását, a visszavont nyilatkozatok és a téves iktatások kiszűrését.

A közzétettek adatok továbbra is csak előzetesek, hiszen jelenleg is érkeznek a külképviseletekről nyilatkozatok, valamint az igazolási kérelmek alapján még február 28-ig nyilatkozattételre jogosultak a pénztártagok – közölte az ONYF.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik