Belföld

Újabb front nyílhat a nyugdíjháborúban

Egy elfelejtett törvény segítheti az öngondoskodást.

A Napi Gazdaság szerint a magánpénztárakat úgynevezett foglalkoztatói nyugdíjkasszák válthatják fel. Állítólag többen is fontolgatják ilyen alapítását. Az Országgyűlés már 2007 őszén elfogadta a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatókról szóló törvényt, amely eddig senkit nem érdekelt.

A mostani helyzet azonban alapvetően felértékeli a lehetőséget, amely szerint nyugdíjszolgáltatót – amely nem pénztári struktúrában, hanem zártkörű részvénytársaságként működhet – alapíthat egy munkáltató, bank, biztosító, részvénytársaság, befektetési társaság is.

A társaságnak 3,2 millió euró szavatolótőkével kell rendelkeznie, ez 880 millió forintot jelent. A konstrukciót éppen a tulajdonosi struktúra különbözteti meg az önkéntes pénztáraktól, ahol a tulajdonosok maguk a tagok – írja a Napi Gazdaság.

A cégszerű működéssel és a szavatolótőkével a konstrukció maga rendezi a garancia problémáját. A modell szerint a munkáltató a munkavállalóval szerződésben állapodhat meg a havi befizetés összegéről, amelyet a munkavállaló maga is kiegészíthet.

A foglalkoztatói nyugdíj-szolgáltatói befizetéssel a munkaadónak lehetősége van arra, hogy legfeljebb öt évig magánál tartsa alkalmazottait – szerződésben kikötheti, hogy csak a juttatás fejében legalább három, legfeljebb öt évig nem távozhat a munkavállalója.

Ilyet aligha írhatna elő, ha például önkéntes pénztári befizetéseket teljesít a cafetériarendszer keretében. A rendszer azért is lehet alkalmas ösztönzőnek, mivel az idén már differenciáltan is lehet cafetériajuttatást adni – ezt akár teljesítményhez, akár más mutatóhoz is lehet kötni.

A járadékfizetés nem a munkaadót terheli, akkor sem vész el a megtakarítás, ha a cég időközben csődbe megy vagy megszűnik – mondta az AonHewitt nyugdíjszakértője. Kockázat persze van itt is, főleg azok, amelyek a tb-rendszerben is fennállnak – tette hozzá Zauppan Bence.

AJÁNLOTT LINK:

Gyökeres változás jöhet nyugdíjfronton (Napi Gazdaság)
Senki nem tudhatja, mi lesz a nyugdíjakkal (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik